Spis treści

Dalej


Przykładowy jadłospis


Dzień tygodnia:

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Sobota

Niedziela
Układając jadłospis, zarówno dzienny jak i tygodniowy, trzeba pamiętać, że osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe powinny spożywać co najmniej cztery, a jeszcze lepiej pięć posiłków w ciągu dnia. Ogólna wartość energetyczna spożywanych pokarmów powinna wynosić dziennie około 2000 kalorii. Wartość tą rozkłada się przy pięciu posiłkach następująco:

I śniadanie 20%, II śniadanie 10%, obiad 30-35%, podwieczorek 10-15%, kolacja 25%.

Oczywiście dane te są wartościami orientacyjnymi i nie ma potrzeby uczyć się ich na pamięć, ani też z ołówkiem w ręku sprawdzać wartość kaloryczną zaplanowanych posiłków. Znacznie ważniejszą rzeczą jest takie zestawienie potraw, aby produkty wysoko energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcze, podawane były razem z produktami zawierającymi białko. I tak np. nieprawidłowe jest zaplanowanie na śniadanie lub kolację bułki z masłem i miodem oraz herbaty lub kawy. Zupełnie inną wartość będzie jednak miało to samo śniadanie, jeżeli do napojów doda się mleko lub zamiast miodu poda się serek lub jajko. Podobnie nie można w jednym posiłku stosować tych samych produktów np. zupa pomidorowa z ryżem, a na drugie danie ryż i sałatka z pomidorów. Ważne jest także podawanie posiłków w odpowiednich objętościach (nadmierne rozciągnięcie ścian żołądka zwiększa wydzielanie soków) i odstępach czasu. Najlepiej, jeżeli między posiłkami będzie 2,5-3,5 godzinna przerwa. Ułatwia to organizmowi trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia dolegliwości bólowych.




PONIEDZIAŁEK

I śniadanie: kanapka z masłem i posiekaną szynką, herbata
II śniadanie: bułka-strucla maczana w herbacie z mlekiem
Obiad: zupa jarzynowa przecierana,jajko sadzone na parze, ziemniaki puree, szpinak, kompot przecierany z jabłek
Podwieczorek: kisiel mleczny, wafle
Kolacja: budyń warzywno-mięsny, herbata lub napar z melisy

Budyń mięsny
Weź na 1 porcję: 100g mięsa z drobiu lub królika, 100g warzyw, 1 jajko lub samo białko, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka koperku lub natki pietruszki, sól (do formy: 1/2 łyżeczki masła i 1 łyżeczka tartej bułki)

Ugotować mięso razem z warzywami. Po ostygnięciu zemleć w maszynce wraz z koperkiem i ugotowanym selerem. Do masy dodać tartą bułkę, mleko, rozpuszczone na patelce masło i ubite na pianę jajko (białko). Wymieszać i przyprawić solą. Rondelek lub miseczkę nasmarować masłem, obsypać tartą bułką, nałożyć masę do 3/4 wysokości, wyrównać powierzchnię, szczelnie przykryć i na 40 minut umieścić w garnku z wrzącą wodą. Następnie wyjąć, przerzucić na talerz, posypać zieleniną. Podawać z ryżem i gotowanymi warzywami (marchewką) polane sosem potrawkowym.

Herbata z mlekiem
Weź na 1 porcję: 2/3 szklanki (ok. 140 ml) naparu herbaty, 1/3 szklanki (ok.70 ml) mleka

Gorące płyny połączyć i wymieszać.

Jajko sadzone bez tłuszczu
Weź na 1 porcję: 1 jajko kurze, sól

Jajko umyć i osuszyć w ściereczce. Zago-tować w szerokim garnku wodę. Jajko rozbić i przelać do odpornej na gorąco szklanki. Szklankę zanurzyć we wrzątku. Gdy białko zetnie się wyjąć jajko ze szklanki i osolić.

Kompot z jabłek
Weź na 1 porcję: 1 obrane (ok. 100g) jabłko (najlepiej renety), 5g cukru, 150 ml wody

Zagotować wodę z cukrem, dodać jabłko pokrajane na ćwiartki, ugotować do miękkości i przetrzeć przez sitko.

Cielęcina gotowana
Weź na 1 porcję: 150g mięsa cielęcego bez kości, 100 g mieszanych warzyw, (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera), sól

Oczyszczone i umyte mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody. Podgotować przez 1/2 godziny. Dodać oczyszczone, opłukane i pokrajane warzywa. Ugotować do miękkości. Ugotowane mięso podawać z dodatkiem jednego z wybranych sosów (koperkowy, pietruszkowy, warzywny) lub skropione sokiem z cytryny, obłożone plasterkami pomidorów czy posypane drobniutko posiekaną natką pietruszki. Ugotowany wywar można wykorzystać do przyrządzenia zupy lub sosu dla zdrowych członków rodziny lub dla tych chorych, u których trzeba pobudzić wydzielanie soków trawiennych. Gotując cielęcinę dobrze jest wziąć większy kawałek mięsa, co najmniej 300g i zużyć go na dwie porcje lub zostawić połowę do kanapek.

WTOREK

I śniadanie: kasza manna na mleku,bułka z masłem
II śniadanie: kanapka z kiełbasą szynkową,kawa zbożowa z mlekiem
Obiad: ziemniaczanka przecierana,cielęcina gotowana, ryż,marchewka puree,kompot z jabłek
Podwieczorek: galaretka z kury lub cielęciny,herbata
Kolacja: kluski leniwe, herbata z melisy

Galaretka z kurczaka
Weź na 1 porcję: 100 g kurczęcia, 30 g warzyw (marchew, seler, pietruszka), 2 g żelatyny, sól

Kurczaka sprawić, opłukać, podzielić, włożyć do rondla, zalać wodą i zagotować. Dodać oczyszczone i umyte warzywa, lekko osolić, gotować powoli ok. 1 godziny. Gdy kurczak jest już miękki ostudzić, odcedzić, wybrać kości, a mięso drobno posiekać. Do letniego wywaru dodać rozbite z wodą białko i namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Sklarować. Dna filiżanek lub innych foremek zalać cienką warstwą krzepnącej galarety. Gdy zastygnie ułożyć na niej cząstkę ugotowanego na twardo jajka, gałązkę pietruszki, kawałeczek marchewki i selera. Naczynie wypełnić posiekanym mięsem, ostrożnie zalać krzepnącą galaretą i pozostawić w chłodnym miejscu. Zastygnięte galaretki podawać pokropione sokiem z cytryny (lub bez soku).

Ziemniaczana przecierana
Weź na 1 porcję: 100g warzyw (marchew, pietruszka), 100g ziemniaków, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżkę śmietany słodkiej, 1/2 żółtka, zielona natka pietruszki, sól

Warzywa obrać, umyć, pokrajać i ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Po około 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Ugotować ziemniaki i warzywa do miękkości. Następnie zdjąć z ognia. a gdy nieco ostygną zmiksować i potem jeszcze raz zagotować. Dodać śmietanę. Dodać żółtko. Przyprawić do smaku solą i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami.

Herbata z melisy
Weź na 1 porcję: 1 torebkę herbaty z melisy, 2 łyżeczki (10g) cukru, 1 szklankę wody

Torebkę herbaty z melisy zalać wrzącą wodą, dodać cukier, pozostawić do naparzenia.

Kluski leniwe
Weź na 1 porcję: 100g białego sera, 1/2 jajka, 1 łyżkę mąki pszennej, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę tartej bułki, sól, 1 łyżeczkę masła

Ser dokładnie zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną Wymieszać. Z białek ubić pianę, połączyć z przygotowanym serem i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2 cm. Wałek lekko spłaszczyć i pokrajać w skośne 2-3 cm kluski. Kluski wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię nakryć garnek pokrywką i odczekać jeszcze 5-8 minut. Dobrze ugotowane kluski mają na przekroju jednolitą powierzchnię. Odcedzić, przełożyć na talerze i posypać zrumienioną na patelni (ale bez tłuszczu), tartą bułką. Podawać ciepłe, wkrótce po ugotowaniu, polane lekko rozpuszczonym świeżym masłem.

ŚRODA

I śniadanie: kanapka z serem,kawa z mlekiem
II śniadanie: mielona wołowina, bułka, sok z marchwi
Obiad: zupa krem z marchwi, zrazy wołowe, ziemniaki puree, sałata, galaretka owocowa
Podwieczorek: mus z pieczonego jabłka,biszkopty, herbata
Kolacja: makaron z szynką, napar z dziurawca

Kawa zbożowa z mlekiem
Weź na 1 porcję: 200 ml niezbyt mocnego naparu kawy zbożowej lub 200 ml gotowanej gorącej wody i łyżeczka ekstraktu kawy zbożowej "Inka", 20 g cukru, 50 ml mleka

Napar kawy osłodzić i dodać gorące mleko lub kawę "Inkę" i cukier zalać gorącą wodą, rozpuścić i dodać gorące mleko.

Zupa z marchwi
Weź na 1 porcję: 2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru pudru, sól

Warzywa umyć, pokrajać, zalać wodą, dokładnie rozgotować i przetrzeć. Mąkę rozmieszać z częścią zimnego mleka, wlać do przecieru, wymieszać. Dodać pozostałe mleko, cukier i nieco soli. Zagotować. Dodać surowe żółtko i natkę pietruszki. Zamieszać.

Zrazy wołowe
Weź na 1 porcję: 160g mięsa wołowego, 1/2 łyżeczki (ok. 3g) masła, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1/2 marchwi, 1/2 pietruszki, kawałek selera, sól

Mięso umyć w ciepłej wodzie. Wykroić w poprzek włókien skośne porcje. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem zwilżonym w wodzie i posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i rozdrobnić. Mięso przełożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody, dodać tłuszcz i poddusić. Po 20 minutach dodać warzywa i dalej dusić. Mięso wyjąć, kiedy będzie już zupełnie miękkie. Pozostały w rondelku sos podprawić zawiesiną mąki w wodzie, zagotować, przyprawić do smaku solą, bazylią lub koperkiem. Porcje mięsa włożyć z powrotem do garnku, zalać przygotowanym sosem, podgrzać. Podawać gorące z tłuczonymi ziemniakami i surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.

Makaron z szynką
Weź na 1 porcję: 1-2 garści (ok. 50-70g) cienkiego makaronu (najlepiej "nitek"), 50g chudej szynki, 1 łyżeczkę masła, posiekaną natkę pietruszki, sól

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Na wrzącą wodę wrzucić makaron. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 10 minut. Kiedy makaron jest już miękki wylać go na cedzak i przemyć zimną, bieżącą wodą. Odstawić, aby obciekł. Szynkę drobno pokrajać lub prze-puścić przez maszynkę do mielenia, zmieszać z ugotowanym makaronem i wszystko przełożyć do szerokiego rondelka. Rondelek wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Po 1/2 godziny wyjąć i sprawdzić, czy potrawa zagrzała się już wystarczająco. Przełożyć na talerze. Podawać z odrobiną świeżego masła w kawałku i świeżą, drobno posiekaną, zieloną natką pietruszki..

CZWARTEK

I śniadanie: lane kluski na mleku, bułka z miodem
II śniadanie: kanapka z roladą wołową, herbata
Obiad: zupa z kaszy manny, kotleciki dietetyczne, szpinak, ziemniaki puree, kompot z jabłek
Podwieczorek: ciasto drożdżowe, sok z marchwi
Kolacja: parówki cielęce, chleb z masłem, herbata

Lane kluski na mleku
Weź na 1 porcję: 1 lub 2 łyżki mąki, 1 jajko, 1,5 szklanki mleka, sól, woda

Jajko umyć, rozbić i wlać do garnuszka. Dodać mąkę i mieszając starannie rozetrzeć grudki. Przygotowane ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą osoloną wodę. Druga ręka energicznie mieszać wrzątek. Po ugotowaniu odcedzić. Przełożyć na talerz i zalać wrzącym mlekiem. Zamiast wody można wziąć więcej mleka (ok.1,5 szklanki) i wlewać ciasto bezpośrednio na wrzące mleko. Ale wtedy kluski będą z kożuszkiem.

Herbata expresowa
Weź na 1 porcję: 1 torebkę herbaty, 1 szklankę wrzątku, 1 łyżeczkę cukru

Torebkę z herbatą zalać wrzątkiem. Gdy płyn zbrązowieje torebkę wyjąć i dodać cukier.

Rolada wołowa
400-500 g wołowiny bez kości, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka szałwii, sól

Zbić mięso tłuczkiem i uformować z niego duży plaster. Natrzeć plaster oliwą i posypać lekko szałwią. Posolić. Dokładnie i mocno zwinąć w wałek, posmarować oliwą ze wszystkich stron, zawinąć w folię aluminiową i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Podawać na ciepło lub na zimno.

Zupa z kaszy manny
Weź na 1 porcję: 1,5 szklanki wywaru z warzyw, 1 łyżka grysiku, 1 łyżeczka świeżego masła, 1 łyżeczka posiekanego koperku, sól

Kaszę manną (grysik) rozkroić w kilku łyżkach zimnej wody i wlać do wrzącego wywaru z warzyw. Gotować, mieszając od czasu do czasu, około 15-20 minut Zdjąć z ognia. Dodać masło i koperek. Wymieszać.

Kotleciki dietetyczne
Weź na 1 porcję: 120g cielęcego lub kurzego mięsa bez kości, 1/2 jajka, 1/4 bułki kajzerki, 1/4 szklanki mleka, 80g warzyw mieszanych (marchew pietruszka seler) 1/2 łyżki natki pietruszki, sól

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, odciśniętą bułkę i natkę pietruszki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do masy jajko (lub samo białko) i dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku solą, a następnie uformować kotleciki grubości około 1,5 cm. Warzywa obrać, umyć pokrajać zalać wrzątkiem i postawić na ogniu. Gdy nieco zmiękną (po 5 minutach gotowania) włożyć przygotowane kotleciki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez następne 15-20 minut. Podawać w jednym z dozwolonych sosów (warzywny, pietrusz-kowy) lub bez sosu do ziemniaków i szpinaku lub gotowanej marchewki.

PIĄTEK

I śniadanie: chleb lecytynowy, masło,jajko na miękko, mleko
II śniadanie: twarożek koperkowy,kawa zbożowa, sucharek
Obiad: zupa selerowa z płatkami,gotowana ryba, ryż,buraczki pureekisiel owocowy
Podwieczorek: sok jabłkowy,biszkopty
Kolacja: rogalik z masłem i miodem,napar z dziurawca

Jajko na miękko
Weź na 1 porcję: 1 kurze jajo, 2 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli

Wodę z solą zagotować. Jajko dokładnie umyć. Na gotującą wodę włożyć jajko. Gdy woda ponownie zawrze odczekać jeszcze równo 3,5 min. Podawać w skorupce na podstawce do jajek. Osobno podać sól.

Twarożek z koperkiem
Weź na 1 porcję: 200 ml zsiadłego mleka, 100 ml wrzącego mleka, 20 ml śmietanki, 1 łyżka posiekanego koperku, sól

Do gotującego się mleka wlać zsiadłe mleko, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie już zupełnie chłodne przecedzić przez gęste sitko lub przez gazę. Osolić. Dodać koperek i śmietankę. Wymieszać i przełożyć na talerzyk. Podawać z pieczywem.

Zupa selerowa z płatkami kukurydzianymi
Weź na 1 porcję: 1 małego (150g) selera, 1 małego ziemniaka, 1 szklankę wody, 1/2 szklanki przegotowanego chłodnego mleka, 1/2 łyżeczki masła, 1/2 żółtka, sól, natka pietruszki lub koperek

Obrane, umyte i ugotowane warzywa dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Wymieszać żółtko z mlekiem i dodać do przetartych warzyw. Posolić, posypać zieleniną. Podawać jako zupę czystą lub z dodatkiem płatków kukurydzianych..

Buraki puree
Weź na 1 porcję: 1 małego (80 g) buraka, 1 łyżeczkę maki pszennej, 3 łyżki mleka, sól

Buraka umyć i ugotować. Kiedy ostygnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Mąkę rozmieszać z mlekiem, dodać do buraków, osolić je i mieszając podgrzać.

Ryba gotowana
Weź na 1 porcję: 1 kawałek (200 g) ryby (dorsz, karmazyn, szczupak, dorawa), 30g warzyw (1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera), 1 łyżeczka masła, sól

Rybę oskrobać, usunąć płetwy i głowę oraz błonę z jamy brzusznej, wypatroszyć umyć, pokroić na dzwonka. Warzywa umyć, oczyścić, rozdrobnić, włożyć do odmierzonej ilości wrzącej wody. Dodać sól i ugotować wywar. Do gotowego wywaru włożyć rybę i gotować na małym płomieniu ok. 20 minut, Podawać z masłem oraz jarzynami z wody

Kisiel owocowy
Weź na 1 porcję: 1/2 torebki fabrycznej kisielu owocowego, 1 szklankę wody, cukier

Kisiel i cukier wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody. Resztę wody zagotować. Wlać na wrzątek przygotowany kisiel. Zagotować. Przelać do salaterki. Ostudzić i po zestaleniu się podawać. Można też polać kisiel przed podaniem osłodzoną śmietanką.

SOBOTA

I śniadanie: makaron na mleku,kanapka z masłem
II śniadanie: kanapka z polędwicą,sok z marchwi
Obiad: barszcz na jabłku,pieczeń cielęca,duszone warzywakompot z jabłek
Podwieczorek: galaretka owocowa,wafle
Kolacja: pierogi z mięsem, herbata

Makaron na mleku
Weź na 1 porcję: 30g drobnego makaronu (nitki lub gwiazdki), 1 szklanka mleka, sól

Makaron, najlepiej nitki, połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić do gotującej się osolonej wodę i gotować około 8-10 minut. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i zalać wrzącym mlekiem. Doprawić do smaku solą lub cukrem.

Pieczeń cielęca
1/2 kg cielęciny, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki suchego hyzopu, 1 łyżeczka oliwy, sól

Mięso oczyścić z błon. Skropić sokiem z cytryny. Natrzeć sproszkowanym zielem hyzopu i solą. Posmarować oliwą i owinąć szczelnie folią aluminiową. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na zimno do chleba lub z sosem na ciepło do obiadu.

Pierożki z mięsem
Nadzienie: 200-300 g resztek mięsa gotowa-nego lub duszonego, (może być także drób albo królik), 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka masła, sól, majeranek, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki.

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Namoczoną bułkę, mięso i ewentualnie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wymieszać i wy-robić jednolitą masę. Dodać natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i majerankiem.

Ciasto: 2 szklanki mąki (350 g), sól, woda

Mąkę przesiać, uformować wianuszek i wlewać powoli gorącą wodę (3/4-1 szklanki) zarabiając nożem. Osolić i starannie wyrobić, tak aby ciasto było lśniące, a na przekroju usiane licznymi drobnymi otworkami. Wyrobione ciasto wałkować partiami, możliwie jak najcieniej. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka, lub nożem kwadraty, wypełnić je nadzieniem i skleić. Uformowane pierożki układać na desce lub płótnie podsypanym mąką. Gotować wrzucając partiami do wrzącej, osolonej wody, której powinno być tyle, aby pierogi swobodnie pływały. Podawać zaraz po przyrządzeniu

Barszcz czerwony na jabłku
Weź na 1 porcję: 100g warzyw (marchew, pietruszka, seler), 1 mały burak, 1 jabłko (może być kwaskowe), sól, cukier do smaku

Z warzyw ugotować wywar. Buraka umyć i ugotować, a po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na takiej samej tarce. Do startego buraka i jabłka dodać przecedzony wywar i wszystko zagotować. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać w filiżance do ziemniaków puree.

NIEDZIELA

I śniadanie: kanapka z cielęciną, masło, kawa z mlekiem
II śniadanie: rogalik z masłem i dżemem, sok jabłkowy
Obiad: zupa koperkowa, kura gotowana, ryż, sos potrawkowy, sałata, kompot morelowy
Podwieczorek: pieczone jabłko, biszkopty, herbata
Kolacja: ziemniaki gotowane, zsiadłe lub słodkie mleko

Zupa koperkowa
Weź na 1 porcję: 1,5 szklanki (300 ml) wywaru z warzyw, 1 łyżka mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka masła. 1 łyżka posiekanego koperku

Wywar z warzyw zagotować. Z mąki i jajka przyrządzić lane kluski. Na wrzący wywar wlewać ciasto cienkim strumieniem, mieszając równocześnie energicznie wrzątek. Odstawić z ognia. Dodać masło i koperek. Wymieszać. Osolić do smaku.

Kompot z moreli
Weź na 1 porcję: 3-4 świeże (ok. 100g) morele, 10 g cukru, 120 ml wody

Morele przebrać, starannie wymyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Zagotować wodę z cukrem, dodać połówki moreli, ugotować ( około 30 minut) do miękkości i przełożyć do kompotierek.

Kura gotowana
Weź na 1 porcję: 150 g kury, 30 g włoszczyzny, ułamek liścia laurowego, ziarno angielskiego ziela, sól

Kurę zalać osoloną wodą tak, aby mięso było całkiem przykryte. Po 1/2 godzinie gotowania dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż do miękkości mięsa i warzyw. Po ugotowaniu obrane z kości mięso podawać w sosie koperkowym lub potrawkowym z sałatą lub marchewką.

Sos potrawkowy
1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka mąki, 1 szklanka rosołu z kury, sok z cytryny, ew. śmietana i posiekana zielenina

Zagnieść łyżeczkę masła z łyżeczką mąki i po uformowaniu masy zalać szklanką rosołu z kury. Sos zagotować i podprawić do smaku sokiem z cytryny. Można dodać 2-3 łyżki śmietany i łyżeczkę posiekanej naci pietruszki.

Biszkopt
5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1/4 torebki proszku do pieczenia, sok z 1 cytryny

Jajka umyć, osuszyć, rozbić, oddzielić białka, a żółtka przelać osobno, po jednym, do garnuszków. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Nadal ubijać. Gdy masa będzie już puszysta dodać mąkę wymieszaną z prosz-kiem do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką i wylać do małej tortownicy. Piec w dobrze nagrzanym piekar-niku lub w prodiżu.

Ziemniaki z mlekiem
Weź na 1 porcję: 2-3 ziemniaki, 1 szklankę mleka, 1 łyżeczkę masła, koperek, sól

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Młode ziemniaki mogą pozostać całe, starsze trzeba rozgnieść. Dodać masło i zieleninę. Podawać z mlekiem.

Strona główna

Strona poprzednia

Spis treści

Strona następna

Wyjście



Ta strona znajduje się na serwerze bezpłatnych kont i stron OptimusNet http://friko.onet.pl/